Waarom zijn sommige kinderen bang van clowns?

Artikel geplaatst op 6 september 2012 door admin.

Mr. Creezy is geen klassieke clown.

 

Ik heb deze vraag gedurende mijn hele leven tot nu toe reeds meermaals gehoord. Doorgaans wil ik Mr. Creezy absoluut niet vergelijken als een clown, wat dat is mijn typetje ook niet…

Dat resultaat merk ik aan mijn doelgroep: het komt slechts zelden voor dat een kind van 4 jaar of jonger bang is voor mij (of laat ons zeggen: voor Mr. Creezy :) ).

 

Al deze achtergrondinformatie gaf me de drang om te weten te komen waarom sommige kinderen bang zijn van (sommige) clowns. Laat mij starten bij het begin.

 

Het fenomeen 'eerste indruk' gebruiken kinderen al zeer snel!

Clownfobie (of Coulrofobie) is in onze samenleving massaal aanwezig bij kinderen EN volwassenen. De hoofdreden heeft een psychologische invalshoek. Leuk om te weten is dat zelfs Johnny Depp binnen deze categorie valt.

Eerste indruk is alles:
Waarheid als een koe! Ook bij kinderen is dit zo, en net daarom dat vele kinderen beginnen wenen bij het zien van een clown (nog voor deze iets kan zeggen of doen).


 

Emoties leiden onszelf:
Wanneer mama of papa lacht naar de baby, zal deze snel teruglachen. Met andere woorden: mensen kunnen in een zeer vroeg stadium (al vanaf peuter) emoties herkennen, en hierbij de eigen acties op aanpassen. Wanneer mama of papa kwaad lijken te zijn, zal ook het kind zich minder gelukkig voelen, en meer ingetogen worden.

Wij laten ons kortweg volledig leiden door emoties, en zijn het gewend om het humeur van iemand te analyseren, om zo zelf geschikt te kunnen reageren.

Er zal een angstreactie ontstaan wanneer we de emotie niet kunnen waarnemen:

Vreemd? Neen hoor, kinderen vertellen altijd de waarheid...

 

Gedachtegang vertalen naar clowns:
En dan bedoel ik de echte klassieke clowns: rode neus, gekleurde haren, schmink tot over de oren, te grote en kleurrijke kleding + schoenen,…

Bij het zien van een clown willen we de emotie voelen van deze persoon. Gemaskeerd door de schmink zal dit helaas geen eenvoudige opdracht zijn, meer nog: we weten niets over deze persoon, en kunnen op geen enkele manier contact maken, om zo de emotie af te leiden. Met andere woorden: we worden bang en bekijken de clown als een buitenaards wezen.

Jammer om te zeggen, maar dat is een grote fout die McDonalds maakt in mijn ogen…


Dit is slechts één van de vele redenen die een verklaring geeft voor dit fenomeen.

Een grote tip, oproep en uitdaging aan alle klassieke clowns: verberg je niet langer achter een volledige laag schmink, rode neus etc, maar zorg voor een alternatieve clown uitstraling.

Mijn eigen typetje (Mister Creezy) is ontstaan met als invalshoek om volledig kindervriendelijk te zijn. Mister Creezy is gewoon zichzelf, op een wel heel speciale en zotte manier.

Als afsluiter…zeg nu zelf…welke clown verkies jij op je feestje? ;)

Ga jij voor links of rechts?

Deel dit artikel:

Reacties: