Zo verzorg je een feestje voor peuters

» Lees dit blogbericht
Zo verzorg je een feestje voor peuters

4 MEI

2020

Geschreven door Mr. Creezy in de categorie Verjaardagsfeest

Deel dit bericht:

Hoe verzorg je een feestje voor peuters?

Verjaardagsfeestjes organiseren, en succesvol maken. Dat is de gevreesde en jaarlijkse plicht die iedere ouder minstens 1x per jaar te wachten staat. Kinderen wil je natuurlijk altijd zo goed mogelijk vermaken. Op die manier zal het feestje een leuk aandenken zijn voor de kinderen.

Hoe verzorg je een feestje voor peuters? Ze zijn namelijk te jong om op avonturentocht te gaan, een kindershow is vaak nog onvoldoende verstaanbaar, thema's missen voorlopig hun doel, en het springkasteel kan je best ook nog even "in de kast laten staan"...
Wat doe je dan wel?

Kies wat werkt voor peuters!

Dé belangrijkste regel durft men vaak over het hoofd te zien: kijk naar je doelgroep! Wat vinden peuters leuk? Het hoeft niet altijd "speciaal" te zijn. Zeker tijdens een feestje voor peuters kan je best de rust en kalmte bewaren.
Jonge kinderen en peuters houden ook nog niet zo van luisteren, of nadenken. Dit komt vooral in een latere fase.

Wat werkt er dan wel? Peuters houden van kleurgebruik. Wees dus visueel! Zorg voor voldoende versiering, slingers, een kleurrijk tafelkleed met bijhorende inkleding etc. Een kleurrijke taart mag natuurlijk niet ontbreken!

Als activiteit lijkt het inkleuren van kleurprentjes misschien cliché, maar het werkt tot op de dag van vandaag nog enorm goed. Je kan er ook een wedstrijd van maken: de mooiste tekeningen gaan op het einde van het feestje met een traktatie naar huis. Wedden dat peuters hiervan houden?!

PS: Uiteraard wint ieder kind met zijn/haar tekening, en gaat iedere peuter dus na het feestje naar huis met een leuk traktatiezakje of aandenken. 

Knutselen werkt zeer goed bij peuters

Buiten tekenen kan je ook enkele (eenvoudige!) knutselwerkjes laten maken. Of maak van de taart het centrale element, en laat de peuters deze zelf afwerken met Smarties, of andere lekkernijen. Of nog beter: laat de kinderen volledig zelf een snoeptaart maken.

Denk eraan: rust is alles! Voor peuters mag het feestje absoluut niet te druk zijn. Nodig dus zeker niet teveel (oudere) kinderen uit. Dit gaat namelijk geen prettige ervaring zijn voor de peuters. Traantjes die zouden vloeien, is het laatste wat we willen...

 

Het ideale feestje voor peuters

Conclusie:
Het beste kan je alles baseren op rust en kleurgebruik (visueel). Dus zeker geen springkastelen, schattenjacht, piratenfeestjes,… Geef de peuters ook alle tijd om een knutselwerkje te voltooien. Dit geeft aan hen grote voldoening.

Wil je toch iets van animatie voorzien? In dat geval is onze ballonanimatie of kindergrime ideaal. Beide animaties verlopen in alle rust, en zijn kleurrijk.

Deel dit bericht: