Waarom een kindershow (niet?) buiten voorzien

» Lees dit blogbericht
Waarom een kindershow (niet?) buiten voorzien

10 APR

2020

Geschreven door Mr. Creezy in de categorie Bedrijfsfeesten, verenigingen & scholen

Deel dit bericht:

Een stralende zon, warm weer, geen bewolking: blijkbaar het ideale weer om ons te laten verleiden een kindershow buiten te organiseren. Zelfs voor ervaren organisatoren kan dit een gewaagde gok zijn. Het kan de kwaliteit van de show onderuit halen, zoals in deze blogpost zal blijken.

Er zijn veel factoren die men hiervoor best in het achterhoofd moet houden. We staan even stil bij de meest belangrijke zaken.

 

Voor we starten: Een show vereist aandacht

Ongeacht het soort entertainment eist een show of voorstelling de aandacht op van het publiek. Het uitgangspunt van een kindershow is natuurlijk ontspanning. Om goed te kunnen volgen, moeten de kinderen aandachtig kunnen zijn. Dat is net zoals bij een film: om mee te zijn met het verhaal, moet de kijker initieel hier aandacht aan schenken.

Externe weersomstandigheden kunnen dit proces moeilijker tot onmogelijk maken, zeker voor kinderen. Noch de artiest, noch de event organisator kunnen hierop invloed uitoefenen.

Hou rekening met het belangrijkste: zorg voor zo weinig mogelijk afleiding tijdens een voorstelling.

 

Potentieel storende elementen bij een outdoor voorstelling/show?

Er zijn heel wat storende invloeden die de aandacht van kinderen kunnen afleiden. De onderstaande lijst is zeker niet compleet, maar zijn het meest voorkomend:

  • Geluidshinder door omgevingslawaai (voertuigen, machines, muziek, springkastelen etc).
  • Wind (feedback in microfoons, omvallen van attributen etc).
  • (Plotse) regenbui.
  • Te warme, of net te koude temperatuur.

 

Zon is fijn, maar warm!

Ooit een kind langer dan 15 minuten weten stilzitten in de brandende zon? Natuurlijk niet, dit is voor een mens onaangenaam en bijna onmogelijk. Een kindershow buiten in de zon laten plaatsvinden is dus niet echt slim, zeker niet bij een stralende zon. Het comfort van de kinderen is hierbij zeer belangrijk. Op die manier kunnen zij ontspannend de voorstelling volgen.

Niet alleen kinderen kunnen het onprettig vinden om al zwetend naar een show te kijken, maar het kan ook zijn dat een artiest gebruik maakt van dieren. Verwittig de artiest dus tijdig wanneer een show toch buiten zou plaatsvinden. Het tegenovergestelde is ook waar: een onvoorziene regenbui kan de volledige sfeer verpesten.

Buiten kan men best een tent voorzien. Op die manier kan een plotse regenbui geen roet in het eten gooien, en kan een stralende zon de kinderen niet oververhitten.

De zon kan outdoor een storende invloed hebben, waardoor kinderen niet kunnen blijven stilzitten.

 

Enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen...

Heeft de organisatie toch beslist om de show/voorstelling outdoor te laten plaatsvinden? Dan zijn er zeker enkele voorzorgsmaatregelen die best voorzien worden. Denk onder meer aan:

  • Voldoende (lange!) kabelhaspels voor elektrische voorziening.
  • Overdekt podium en zitplaatsen (of tent) om een stralende zon of plotse regenbui letterlijk “buiten” te houden.
  • Podium met een stabiele ondergrond.
  • Geen andere activiteiten vlakbij voorzien die de show zouden kunnen verstoren.

 

Conclusie:

Hoe groot de verleiding ook kan zijn, bij een outdoor show zijn er steeds invloeden die niemand onder controle heeft. Niet de kinderen, niet de organisatie, maar ook niet de artiest in kwestie. Denk dus op voorhand goed na, en probeer storende invloeden weg te werken (of voorzie de show indoor).

Deel dit bericht: