Wat is een lentefeest?

Artikel geplaatst op 7 februari 2013 door admin.

Wat is een lentefeestje?

We zijn nog maar net bekomen van onze nieuwjaarsfeestjes, terwijl een volgende (deels verplichte) festiviteit al in het vooruitzicht ligt: de communiefeesten of lentefeesten. Voor animatoren absoluut een zeer drukke, maar leuke periode. Het zijn namelijk de eerste feesten die opnieuw buiten (in het hopelijk warme weer) kunnen doorgaan.

 

Ik zie sommige mensen verbaasd kijken bij het vernoemen van een ‘lentefeestje’. Een vaak geziene reactie: “Wat is dat?”
Ik moet eerlijk toegeven dat mijn reactie net hetzelfde was. Tot 4 jaar geleden had ik ook geen flauw idee wat een lentefeest was…welnu: wat is dat dan precies wel?

 

Verschil tussen lentefeest en communie?
Een lentefeest kunnen we eigenlijk beschouwen als een communiefeest, maar dan zonder de kerkelijke dienst (of dus zonder een verbintenis te maken met een geloof). Niet iedereen is gelovig, en ook kinderen hebben dus het recht om hun eigen mening hierover te geven.

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor. Meer nog: tegenwoordig zijn er bijna evenveel lentefeesten als communiefeesten in de periode mei. Kinderen van 6 jaar vieren in beide gevallen een belangrijke mijlpaal in hun leven: het achterlaten van de periode als kleuter.

Of men nu kiest om een klassiek communiefeest te organiseren, of een lentefeest…het maakt op zich weinig verschil. Er zijn doorgaans geen verschillen tussen deze feesten (behalve dat het lentefeest GEEN kerkdienst bevat). Beide feesten zijn steeds plezierig en worden gevierd in het samenzijn van de familie, en dat liefst onder een heldere hemel en stralende zon!

Communie of lente…ik kijk er al naar uit! :)

Deel dit artikel:

Reacties: