Handleiding: Zelf een kinderdisco thuis organiseren?

» Lees dit blogbericht
Handleiding: Zelf een kinderdisco thuis organiseren?

19 JUL

2023

Geschreven door Mr. Creezy in de categorie Particuliere feesten

Deel dit bericht:

Eén van de leukste manieren om kinderfeestjes te laten slagen, is het voorzien van kinderdisco bij je thuis. Vaak is het echter een hele investering om dit door een extern team te laten uitvoeren. Ook zal de voldoening groter zijn wanneer je alles zelf gaat voorzien. In deze blogpost geven we je alvast praktische tips, en benodigdheden die zeker niet mogen ontbreken!

Wij geven je een volledige handleiding, vergeet hem zeker niet af te printen.

 

Kies een goede locatie

Start eerst altijd met het kiezen van de (meest) geschikte locatie. Dit kan bijvoorbeeld de garage of een oude schuur zijn, maar ook de woonkamer is zeker geschikt voor het installeren van een kinderdisco.

Wil je het geheel nog ‘grootser’ aanpakken? Huur dan eventueel een feestzaal af gedurende een halve dag.

Zaken die van belang zijn bij de keuze van een locatie:

  • Voldoende ruimte voor het aantal aanwezige kinderen (verwijder rommel en andere zaken die voor blessures kunnen zorgen).
  • Wil je de ruimte verduisteren? Zo ja, kies dan best geen ruimte met veel glaswerk.
  • Zorg voor een ruimte met een stevige en egale ondergrond. Steen is zeer geschikt, maar een houten vloer raden we dan weer af.
  • Ga je voor de oude schuur in de tuin? Controleer dan zeker of je een werkend stopcontact ter plaatse hebt.

 

Decoreer de ruimte tot heuse disco

Vooraleer we de technische kant bespreken, is het belangrijk om eerst de ruimte te decoreren. Denk hierbij aan ballonnen, slingers, verduisteren / donker maken etc.

Zorg er natuurlijk voor dat de decoratie volledig bij het thema van de dag past (verjaardag, communie etc).

Tover de ruimte om tot een ware disco!

 

Ga op zoek naar een goede playlist

Het is zeer verleidelijk om je muziek op het laatste moment te gaan zoeken. Dit is echter iets wat je best zo vroeg mogelijk kan doen. Geschikte muziek vinden is niet eenvoudig, en vaak ook zeer persoonlijk. Een kinderdisco met alleen liedjes van K3 zal namelijk snel vervelen...

Deel enkele weken op voorhand een invulformulier uit aan de kinderen die aanwezig zullen zijn op het feestje. Vraag ieder kind om 10 liedjes op te schrijven die ze mooi vinden en tijdens de disco willen horen.
Op die manier zie je direct wat er reilt en zeilt bij de kinderen. Wanneer je 15 kinderen uitnodigt, heb je dus al snel 150 liedjes op voorhand. Maak een grove selectie, en je houdt zeker 60 geschikte liedjes over, die al zorgen voor 3 uren aan non-stop disco!

De moeilijkste taak is het vinden van de liedjes. Een goedkope oplossing is bijvoorbeeld Itunes, maar ook in bibliotheken kan je vaak cd’s huren. Doe op voorhand research naar waar je welk liedje vandaan haalt (en noteer dit)! Tegenwoordig is Spotify ook een handig alternatief. Maak een playlist van de bestaande nummers en klaar! Vergeet in dat geval zeker niet om (al dan niet tijdelijk) Spotify premium te activeren.

Wil je direct van start gaan? Download hier ons sjabloon om aan de kinderen uit te delen.

Bekijk ook even ons eigen overzicht met geliefde liedjes voor kinderdisco bij kinderen.

 

Versturen van de uitnodigingen

Je kan best de uitnodigingen tijdig versturen (+- 2 à 3 weken op voorhand). Niets zou zo jammer zijn dat er slechts 50% van alle kinderen aanwezig kunnen zijn. Je hebt er nu eenmaal veel tijd en energie in gestoken!

 

Maak gebruik van leuke lichteffecten

Een kinderdisco kan natuurlijk niet zonder het gebruik van lichteffecten. Ze zijn letterlijk verkrijgbaar in alle maten en kleuren. Een lichtset kan gaan van 20 euro tot enkele duizenden euro’s. Wij maken gebruik van 2x 4 Eurolite ledspots, welke volledig bediend kunnen worden of automatisch op de muziek spelen.

Voor huishoudelijke toepassingen is het gebruik van enkele kleine discolampen echter reeds voldoende. Spring hiervoor zeker een speelgoedwinkel binnen, en je zal meteen een paar goedkope en geschikte modellen vinden. Ook online op Bol.com kan je discolichten vinden.

Tip: hang de lichten op, of plaats ze veilig in een hoekje of op een verhoogje. Plaats ze zeker niet op de dansvloer, dat zorgt gegarandeerd voor brokken!

Lichteffecten zijn onmisbaar op iedere kinderdisco!

 

Afspelen van de muziek

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het afspelen van de muziek door middel van een geluidsinstallatie. Ook hier kan je gaan van 20 tot enkele duizenden euro’s. Hoewel ook dit relatief goedkoop kan blijven, raden we toch aan om meer te voorzien dan alleen een radiospeler met cd.

Denk eraan dat de kinderen veel lawaai kunnen maken, en dat een gewone radiospeler vaak niet voldoende zal zijn. Zorg minstens voor een geluidsinstallatie met cd-speler en 2 boxen, en bij voorkeur met een mengpaneel. Vaak zijn deze materialen goedkoop te huren bij elektrowinkels of je kan ze wellicht even lenen bij kennissen.

In onze “Creezy kinderdisco” maken we gebruik van een mobiel geluidssysteem (Bose), met daaraan een mengpaneel gekoppeld. Het hele systeem kan zalen aan tot wel 400 personen.

 

Installeer alles tijdig

Probeer minstens 1 dag voor het uiteindelijke feestje alles te installeren en klaar te zetten. Op die manier kan je nog inspelen op onaangename verrassingen (geen of te korte verlengkabel voor elektriciteit etc).

Wie de dag zelf alles begint te installeren, kan daarentegen in tijdsnood komen, waardoor een bezoek langs de winkel niet meer mogelijk is. Dit zou zonde zijn van alle tijd en energie die je er reeds hebt ingestoken.

Enkele originele traktaties binnen het thema kinderdisco

Vergeet ook niet om versnaperingen en drank te voorzien. Kinderen houden van een rustig moment tussendoor, en een taart past hier zeker bij!

Heb je al eens nagedacht over traktaties? Ga je de kinderen een cadeautje mee naar huis geven? Voor kinderen is dit in ieder geval een leuk aandenken. Duur hoeft dit zeker niet te zijn: wat dacht je van een groepsfoto op de dansvloer? Tijdens de kinderdisco print je een aantal exemplaren af, en hupla: klaar!

 

Liever uit handen geven?

Zoals je wellicht hebt gemerkt, komen er heel wat zaken kijken bij het organiseren van een kinderdisco. Wil je al deze zorgen uit handen geven, en ga je liever voor een kant-en-klare oplossing? Bekijk dan zeker even onze kinderdisco.

Deel dit bericht: