Optische illusies

» Lees dit blogbericht
Optische illusies

6 OKT

2017

Geschreven door Mr. Creezy in de categorie Andere

Deel dit bericht:

Optische illusies zijn puur gezichtsbedrog: je ziet iets wat er in werkelijkheid niet is, of volledig anders is! Alle illusies hieronder worden door onze hersenen anders geïnterpreteerd dan hoe het in werkelijkheid is.


 

Heeft vierkant A of B de donkerste achtergrondkleur?

Optische illusie: vierkant

Geloof het of niet, maar bij de bovenstaande optische illusie heeft vierkant A precies dezelfde kleur dan vierkant B. De schaduw van de cilinder valt op de donkere vlakken rondom B. Daardoor krijgen we de illusie dat vierkant B lichter is.

 

De driehoek van Penrose

De onderstaande figuur is ontworpen door Roger Penrose in 1958. Als je goed kijkt, zal je merken dat de figuur in werkelijkheid niet kan gerealiseerd worden.

Driehoek van Penrose

 

Zie jij de zwarte bolletjes op iedere kruising?

Grid illusie

Puur gezichtsbedrog! Alle bolletjes op de kruising zijn wit, maar lijken zwart. Dit komt doordat de grijze lijnen tov de witte stippen voor afleiding zorgen.

 

Schilderijen van Escher

Misschien zegt de naam (Maurits Cornelis) Escher je iets? Hij was een zeer bekende Nederlandse kunstenaar (1898 - 1972). Al zijn werken bevatten principes die niet realistisch zijn. Het eerste schilderij is zijn meest bekendste werk.

Optische illusie van Escher Optische illusie van Escher

 

Kwaad of niet?

Gezichtsbedrog

Op het eerste zicht zie je links een kwaad gezicht, en rechts een neutrale blik. Sta even recht, en ga enkele meters van je beeldscherm staan. Be amazed!

 

Zijn de lijnen schuin of recht?

Rechte lijnen of schuine lijnen? Rechte lijnen of schuine lijnen?

Geloof het of niet, maar alle bovenstaande lijnen zijn recht. Controleer het maar eens met een meetlat.

 

Draait de vrouw rechts of linksom?

Illusie: ronddraaiend vrouw

Dit is één van de mooiste optische illusies die je kan vinden. Je kan hiermee ontdekken welk hersenhelft jij het meest gebruikt. Draait het meisje tegen de klok in? Dan gebruik je jouw linkerhersenhelft het meest (logisch denken, wiskunde en taal, realistisch denkend). In het omgekeerde geval gebruik je meer de rechterhelft (ruimtelijk inzicht, gevoel, filosofie). Concentreer je op het meisje, en probeer haar andersom te laten draaien, dit is mogelijk!

 

Kleurentest

Probeer de kleuren hieronder één voor één op te noemen (NIET de tekst). Niet gemakkelijk: je rechter hersenhelft zegt de getoonde kleur, terwijl je linker hersenhelft de kleur (tekst) leest.

Kleurentest

 

Leestest

Kan jij de tekst van onderstaande optische illusie lezen? Je leest ook meteen hoe dit kan!

Leestest

Deel dit bericht: