16 AUG
2020
Geschreven door Mr. Creezy in de categorie Verjaardagsfeest
Geplaatst in de categorie Verjaardagsfeest
Deel dit bericht:
Het organiseren van een verjaardagsfeestje kan vaak een hele opgave zijn. Meestal zal jouw zoon of dochter ieder jaar grotendeels dezelfde vriendjes en vriendinnetjes willen uitnodigen, wat het er voor jou – als ouder – dus zeker niet makkelijker op maakt! Spelletjes werken altijd op verjaardagsfeestjes, op voorwaarde dat de hele groep betrokken wordt. Veel ouders denken hierbij vaak teveel over na, waardoor oplossingen moeilijk bekomen worden.
Het moet dus zeker niet altijd ‘speciaal’ of vernieuwend zijn. Met klassieke spelletjes kom je al een heel eind, al is een portie creativiteit altijd mooi meegenomen.
Twister
Ouderwets? Nee hoor! Oud wel, maar enorm plezant om in groep te organiseren! Het spel Twister kan voor heel wat speelplezier zorgen, en dat voor slechts een kleine 20 euro.
Speel één tegen één tot iedereen aan de beurt is geweest, of verdeel de kinderen in (meerdere) teams! Het team met de meeste overwinningen is gewonnen. Een andere mogelijkheid is een zogenaamde ‘deathmatch game’: het winnende duo-team blijft steeds in het speelvlak, en wordt uitgedaagd door het volgende team. Het team dat tot op het einde in het spel zit, is de winnaar.
Je kan het spelletje nog verder uitbreiden door een puntensysteem of beloningen toe te kennen. Eventueel kan je de winnaar ook laten beslissen wat de volgende activiteit zou worden. Voor dit laatste schrijf je simpelweg alle activiteiten op een stukje papier. De winnaar van ieder spel of activiteit laat je dan steeds een papiertje trekken. Dit geeft heel wat voldoening, en zal ieder kind dapper laten strijden naar de overwinning! 💪
Ballonnenspel
Schrijf verschillende opdrachten neer op een stukje papier, en stop iedere opdracht vervolgens in een aparte ballon. Nadien blaas je de ballonnen volledig op. Doe dit best met een pomp. Het opblazen van ballonnen met de mond is namelijk zeer ongezond! Enkele voorbeelden van opdrachten kunnen zijn: meezingen/meedansen met een liedje, een mop vertellen, de gekste bek trekken, etc. Laat vooral je eigen creativiteit de vrije loop gaan!
Bij aanvang van het spel staan de kinderen in een kring. Vervolgens geven ze telkens een ballon door. Het kind dat de ballon in handen heeft wanneer de muziek is gestopt, moet deze ballon kapot prikken en de opdracht uitvoeren.
Je kan ook de namen van alle aanwezige kinderen in een aparte ballon stoppen (ipv opdrachten). Vervolgens mag het kindje van wie de naam in de ballon zat, zijn/haar cadeautje aan de jarige geven om vervolgens open te laten maken. Op deze manier kan je het standaard 'cadeautjesmoment' verlengen tot ruim 30 minuten.
Is het buiten warm? Maak het dan extra spannend door waterballonnen te gebruiken. De kinderen moeten deze naar hun buur gooien tot iemand hem niet kan vangen. Wie als laatste droog blijft, wint het spel!
Het is heel duidelijk dat spelletjes ook leuk kunnen zijn zonder veel benodigheden. Het "Ballonnenspel" kent veel mogelijkheden en variaties. Het is een zeer amusant spel, zorgt voor spanning, en betrekt alle kinderen actief bij het spel.
Schattenjacht
Verstop op voorhand een voorwerp (of de traktaties) in huis, of buiten in de tuin (bij mooi weer). Maak vervolgens verschillende "schatkaarten" die steeds naar een aanwijzing leiden. Deze aanwijzing kan bijvoorbeeld een pijl of woordpuzzel zijn.
Maak tijdens het verjaardagsfeestje verschillende teams, en geef ieder team een schatkaart. Het team dat als eerste het voorwerp gevonden heeft, is de winnaar.
TIP: maak de schattenjacht langer en amusanter door verschillende (soorten) aanwijzingen te maken in spelvorm.
Wil je een heel eenvoudige versie maken en beschik je over een zandbak? Verstop dan een aantal speelgoedjes in de zandbak, en laat de kinderen deze opgraven. Door middel van een puntensysteem kan je er een leuk avontuur van maken. Ook hier kan je werken met teams.
Tip: Het hilarische mummiespel
Laat de kinderen groepen/teams maken per 2 personen. De 1e persoon moet de 2e persoon tot aan de hals proberen inpakken met toiletpapier. Laat alle teams tegen elkaar strijden door het snelst de mummie in te pakken. Scheurt het toiletpapier? Dan moet men opnieuw beginnen!
Deze methode is beter bekend als “mummificeren”. Wedden dat de kinderen zullen gieren van het lachen en plezier maken?! GEGARANDEERD! Tot slot is dit ook nog het perfecte foto-moment!
Heb je nog voldoende toiletpapier over van de corona-pandemie? Perfect dan! 😋
Stoelendans
Wat ook altijd perfect werkt, is de zogenaamde "Stoelendans". Dit spel is echter iets uitgebreider. Lees daarom de aparte blogpost over de stoelendans.
Deel dit bericht: